torstai 26. huhtikuuta 2007

Naisille lisää liksaa, mutta ei miehille?

Naisille lisää liksaa! YLE TV1 A-talk 26.4.2007 klo 21.10, uusinta 27.4.2007 klo 14.15.

Ohjelman teema tai otsikko ainakin on vinoutunut. Lähihoitajanaiselle siis lisää liksaa ja vähän ekstraa, muttei lähihoitajamiehelle? Tuskin sentään. Odotettavissa kenties "naisen euro on 80 senttiä" tyylisiä latteuksia ja muita puolitotuuksia.

Entiselle tasa-arvoministerille on kyllä tarjottu mitä parhain tilaisuus vaatia kokoomukselta sen vaalilupauksen, tasa-arvotupon, lunastamista. Joku voisi katsoa, että ex-tasa-arvoministeri pääsee vaatimaan kokoomuksen päätä pölkylle asiasta, jotka hän jätti hoitamalla edellisellä hallituskaudella.

Equal pay day was in February
.."wage gap," it’s the catch phrase used for the difference in earnings between the median full-time working man and the median full-time working woman. (...) Feminists and liberal politicians regularly trumpet this [Department of Labor] statistic as evidence of systemic workplace discrimination.

Another group should join in the fun: men who work part-time. (...) The median male part-time worker makes about 90 percent of the earnings of the median part-time woman.

Politicians and feminist activists fixate on one data point — median weekly earnings — and ignore the many other factors that influence that number. ..average number of hours worked per day.. differences in occupation, years of experience, education, amount of travel required, level of danger, distance traveled to the job, benefits, level of fulfillment, or any of the many other factors that affect earnings.

Sama fiksaatio on Suomessakin. Toitotetaan ministeritasoa ja presidenttiä myöden 20% palkkaerosta, iloisesti unohtaen kaikki ne tekijät, jotka tuota eroa selittävät.

Kukaan ei kuitenkaan koskaan ole osoittanut, että naissairaanhoitaja saa 20% pienempää palkkaa kuin miessairaanhoitaja. Ei myöskään ole osoitettu, että paperimies saa 20% enemmän palkkaa kuin paperinainen.

Hoitoala, kuten moni muukin on ylimääräisen korotuksen ansainnut. Kuinka paljon olet valmis maksamaan lisää veroja, että kuntasi hoitoalan työntekijöiden palkkoja nostettaisiin esimerkiksi 500 euroa kuukaudessa?

Luettavaa: Väitöstutkimus: Naisen euro on 96 - 97 senttiä, Naisen euro on euro

Lisäys: Onneksi ei kuultu latteuksia. Sen sijaan ohjelmassa tuli selväksi, että rahat ovat valmiina ja kortit ovat kuntatyönantajan ja työntekijäosapuolen käsissä. Sopimuksen sisällöstä riippuu korotuksen suuruus. Ex-tasa-arvoministerikin kovasti yritti tivata vastuuseen kokoomusta, vaikka lopulta ymmärtääkseni käsitti, että viimeksi korotusten suuruus on neuvottelijoista riippuvainen. Joidenkin mielestä olisi ilmeisesti hyvä, että valtio vielä suoraan määräisi kansalaisten palkoista. Käsittämätöntä.

Kovasti oli puhetta naisvaltaisista ja (korkea)koulutetuista aloista, mm. hoito- ja kirjastoaloista ja niiden jälkeen jääneestä palkkauksesta. Mikä on naisvaltainen koulutettu ala? Hoitoala? Mikä on koulutettu? Perus- tai lähihoitaja? Kolme vuotta peruskoulun jälkeen ja olet perus- tai lähihoitaja. Edes
Zyskowiczin mainitsemaa ylioppilastodistusta tai lukion suorittamista ei vaadita tai edellytetä. Tosiasia tietysti on, että esim. kirjastoalan työntekijöiden koulutus on pitkä. Voidaanko kuitenkaan rehellisesti sanoa, että palkan pitää olla koulutuksen pituuteen sidottu? Koulutuksen pituusko määrää palkan suuruuden? Tuskin ja toivottavasti ei.

Vielä kuitenkin kehdataan valittaa paperimiesten ja -naisten palkoista saman pituisilla koulutuksilla. Hoito- ja paperialan palkkavertailu keskenään ei mitenkään ole perusteltua.
Zyskowiczkin taisi mainita, että näiden alojen palkat ovat vuosien ja vuosikymmenten tuloksia. Eikä pidä unohtaa julkisen ja yksityisen sektorin erilaista kykyä maksaa palkkoja, toinen on lähes täysin riippuvainen verovaroista. Hoito- ja muidenkin alojen neuvottelijat joutuvat katsomaan pitkään peiliin.

Entä matalapalkkaiset miesvaltaiset alat? Poliisit ja palomiehet sekä ensihoitajistakin iso osa. Heistä ei ollut mitään puhetta. Millaisen ylimääräisen korotuksen he ansaitsevat? Milloin heidän palkoistaan puhutaan kuten nyt puhuttiin tiettyjen alojen palkoista, joilla työvoimasta suurin osa on naisia?

Ei kommentteja: