torstai 12. huhtikuuta 2007

Duke lacrosse tapaus

Raiskauksesta syytetyt kolme Duke yliopiston lacrosse-pelaajaa vapautettiin kaikista epäilyistä. Heidät pidätettiin sen jälkeen kun nainen kertoi tulleensa raiskatuksi yliopiston lacrosse-joukkueen juhlissa, johon hänet oli palkattu esiintymään.

Tapaus sai paljon huomiota ja herätti keskustelua, koska syytöksen tehnyt on tummaihoinen ja kävi perinteistä mustien yliopistoa ja nyt vapautetut valkoisia eliittiyliopiston oppilaita.

The attorney general took over the case in January from Durham County District Attorney Mike Nifong, after the state bar charged Nifong with several ethics violations tied to his handling of the case. On Wednesday, Cooper said the state's investigation into a stripper's claim that she was sexually assaulted at a team party last spring found nothing to corroborate her story.

Jutun käsittely kesti vuoden verran ja matkan varrelle on mahtunut kaikenlaista alkaen hätäisestä syyttämispäätöksestä, medialle annetuista harhaanjohtavista ja vihaa syytettyjä kohtaan nostaneista kommenteista. Lisäksi tämä kyseinen syyttäjä, Mike Nifong, pimitti todisteita puolustukselta sekä valehteli oikeudessa. Pimitettyjen todisteiden joukossa oli mm. raiskaussyytöksen tehneeltä otettujen DNA-näytteiden tuloksia. Yksikään näytteistä ei kuulunut syytetyille.

Outoa jutussa on ettei raiskauksesta valehdellutta naista aseteta minkäänlaiseen vastuuseen. Hän tuhosi kolmen opiskelijan elämän vuoden ajaksi, syyttämälle heitä jostain mitä he eivät tehneet. (Joidenkin silmissä nämä kolme ovat kenties aina syyllisiä vain siksi että heitä syytettin. Siltä osin heidän elämänsä on perusteetta lopullisesti tuhottu.) Tapauksen saama valtava huomio ja pyörittely mediassa yliopistosta erottamisen lisäksi ei varmasti tehnyt syytettyjen elämää yhtään helpommaksi.

However, he [Attorney General Roy Cooper] said no charges will be brought against her, saying she "may actually believe" the many different stories she told.

Onko perusteltua jättää syyttämättä, koska valheellisen syytöksen esittänyt "saattaa uskoa kaikkiin kertomiinsa erilaisiin tarinoihin"?

"We believe it is in the best interest of justice not to bring charges," he said.

Että näin. Oikeuden ja yleisen oikeustajun kannalta on siis parasta, että raiskauksesta saa perusteetta syytellä ketä tahansa joutumatta vastaamaan valheistaan missään ja koskaan. Näin sanoi henkilö, joka aiemmin erikseen julisti jokaisen syytetyn syyttömäksi ja ilkeän syyttäjän uhreiksi, jolla oli "tragic rush to accuse".

MSNBC

Ei kommentteja: