torstai 24. toukokuuta 2007

Taide - sukupuolielimiä jättikoossa

Jättihäpy hämmästytti ohikulkijoita Helsingin keskustassa
"Ennen vanhaan tollaset taiteilijat pantiin Hesperiaan." -HS keskustelu

Seuraavaksi varmaan 2,5 metrinen jättikyrpä. Ai, mutta eihän se ole soveliasta naisjärjestöjen itkiessä sen alistavan jokaista sen nähnyttä tai siitä vain kuullutta naista.

Taide on laaja käsite, mutta jos "kirkkoveneen" istuttaminen pyörille/pyörän satulaan [tähän hauska vitsi] ja sen kuskaaminen pitkin minkä tahansa kaupungin katuja on taidetta niin hukassa ollaan, mielestäni. Eikö siirto olisi onnistunut muulla tavoin? Varmasti. Teoksen esittely ja huomion ker(j)ääminen vaati sen kuljettamisen kaupungin läpi kaikkien ihmeteltävänä.

Tällä osastolla ja ihmissruumiin alueella kun ollaan, muistui mieleen eräs toinen taidetempaus, valokuvanäyttely muistaakseni. Ainoana kohteena oli ruumiinaukko ei niin kaukana nyt kuvatusta. Laittaisin linkin tähän "taiteeseen" jos sen muistaisin, ehkä myöhemmin. No, onhan sitä itseäänkin käytetty taiteen tekemiseen ja erään kohtuullisen suositun yhtyeen levyn kannessa on erite- ja ruumiinnestecoctail, josta harvat ovat tietoisia. Levynkannetkin ovat taidetta, suurin osa paljon enemmän kuin tämä häpy.

Edelleen HS keskustelusta:
"Normaalisti kaksi ja puolimetristä pillua [HS sensurointi poistettu] perässään vetelevä ihminen passitettaisiin hoitoon mutta odotas kun hän on taiteilija... saa tehdä eritepirtelöitä ja ties mitä kaikkea jännää."

"Pipot kireällä taas. Hauskaa seurata näitä ylireagointeja, taide on taas tehnyt tehtävänsä."

Näinhän se taitaa olla. Taiteen täytyy puhutella, millä keinoin onkin eri juttu. Onko sukupuolielin taidetta? Toisaalta, mikä ei voisi olla taidetta?

Kyllä sitä on tehty jos jotakin "taidetta", esimerkiksi jo mainittu kyrpä lumesta, mutta ei vaan ole kelvannut ja on pitänyt teos hajottaa. Nyt jättihävyn saa tehdä korkeakoulun - Kuvataideakatemia - lopputyönä ja varmaan siitä rahaakin jossain muodossa maksetaan.

On se niin väärin!

Jos jättimäisellä häpyteoksella - sanotaanpa suoraan, jättipillua esittävällä teoksella - saa korkeakoulusta maisterinpaperit voi kysyä, onko koulutuksen taso ja vaatimukset aivan kohdallaan.

Käydään kolme neljä vuotta korkeakoulua ja ainoa mikä saadaan lopputyönä aikaan on jättipillu. Ei sen kauempaa kuin omasta jalkovälistä viitsitty aihetta hakea?

Joltain teinipojalta yläasteen kuvaamataidon tunneilla voi tuollaista odottaa, mutta että korkeakoulusta? Yläasteella teinipojalla ei tosin ole pienintäkään toivoa, että vastaava teos kurssi- tai muunakaan työnä hyväksyttäisiin.

Ei kommentteja: