keskiviikko 9. toukokuuta 2007

160 merkkiä

Lehtien lukijoille tarkoitetut tekstiviestipalstat ovat pääosin huvittavaa luettavaa. Joskus huomaa seuraavansa viikon verran kinastelua jokseenkin turhalta tuntuvasta asiasta.

Yksikin purki kiukkuansa bussin jätettyä, vaikka hän oikein juoksi pysäkkiä kohden. Myöhässä tietenkin, muuten ei olisi tarvinnut juosta. Kuskin olisi pitänyt kuulemma tarkkailla häntä ja muita myöhäisiä, ei tietenkään peileistä ja olan yli takavasemmalle kun on pysäkiltä poistumassa muun liikenteen sekaan. Eikö kuljettajan tehtävä ole huolehtia aikataulussa pysymisestä ja asikkaiden turvallisesta kuljettamisesta ja asiakkaiden tehtävä on olla ajoissa pysäkillä?

Perustavaraa ovat lehden linjaa ja juttuja kiittävät tai oikovat kommentit. Tupakoitsijoiden ja toisinaan myös hajusteilla itsensä kyllästäneiden moittiminen on kestoaihe, kuten keväinen koiranpaskajupinakin ja motoristien mollaaminen. Onpa motoristien väitetty ostaneen moponsa huumerahoilla. Siis näiden tavallisten duunareiden, toimihenkilöiden ja johtajien, naisten ja miesten. Yksi kyselee: "Mitähän työtä se moottoripyöräjengi siellä rannassa tekee? Palautekeskustelu vai taktiikkapalaveri? Toimiala? Kuka maksaa palkan?" Toinen vastaa aiemmin esitettyihin hulluihin väitteisiin: "Taidatte haukkua väärää puuta, kun motoristeja mollaatte. Ettei olisi kademieli pulpahtanut pintaan. Itse 35 vuotta honda-tyttönä."

Uskonto on myös esillä lähes päivittäin. Yksi sanoo inhoavansa väkivaltauutisia ja lukevansa raamatusta uskonnon ilosanomaa. Seuraavana päivänä saa lukea vastineet: "Siis pää pensaaseen ja Suuri Satukirja käteen, vai?" ja "Raamattuhan on täynnä sotia, murhia, petoksia, raiskauksia ym! Eli jutut ei eroa nykyisistä uutisista."

Viesteissä on myös kritiikkiä erilaisista asioista ja palautetta huonosta kohtelusta milloin missäkin. Naapuritkin ärsyttävät yllättävän monia, jotkut jopa kyttäävät. Ilmeisen tarkkaa havainnointia valittajatkin tekevät, kun voivat sanoa jonkun talossaan kyttäävän muita. Kyttäyskeskustelu loppui, kun eräs kertoi katselevansa ulos ikkunasta, koska on yksinäinen. Kunnallinen päätöksentekokaan ei jää huomiotta, silloinkin palaute on yleensä negatiivista.

Negatiivisista puheen ollen, ikävimpiä viestejä näillä palstoilla ovat erilaiset törttöilyt ja typeryydet, esimerkiksi: "Sinä nainen joka veit vanhan miehen viikon ruuat Saksalan kioskilta pyörän korista, toivottavasti maistuu. Terv. nälkäinen"

Ikäviä ovat myös tarkoituksella provosoivat ja toista sukupuolta, yleensä miestä ja joskus myös naista, mollaavat viestit, esimerkiksi: "Kyllä munattomin harrastus on metsästys! Aikuiset miehet pönkittää itsetuntoa ampumalla kaukaa puolustuskyvytöntä eläintä, siviilissä sit nössö pelle." Entäs naismetsästäjät? Toinen esimerkki: "Isät käyttävät lapsia [ja] lähes aikuisia "orjatyövoimana", maksamalla heille palkkaa vain tuotteina." Riippuu tietysti työstä, mutta miksi omalle lapselle pitäisi ylipäätään maksaa mitään palkkaa, varsinkaan kotitöistä? Tässäkin voi kysyä, entä äidit? Onko äitien lapsilleen määräämät työt vain "hellää ohjausta ja kasvatusta itsenäisyyteen"?

Ei kommentteja: