Sosiaalipsykologi ja itsetuntokouluttaja Janne Viljamaan mukaan tyttöjä yritetään kasvatuksessa ahtaa erilaiseen muottiin kuin poikia, joille sallitaan helposti enemmän.
Ja tyttöjä pitäisi sitten ahtaa samaan muottiin kuin poikia? Onko katsottu poikien muotin olevan hyvä? Suomen vankiloista, asunnottomista, ns. rantojen miehistä ja muista ilmiöistä jo nuoremmillakin näkee mihin poikien muotti pahimmillaan vie, ilman erillistä kehoitusta tai rohkaisua mesota.
Toivottavasti ne toimivimmat (hmm.. toimi, vimma) keinot esimerkiksi vahvan itsetunnon, uskaltamisen ja "kiltin tytön syndrooman" poistamiseksi, tai ainakin liiallisen kiltteyden vähentämiseksi, ovat ihan jotain muita kuin "mesoamista". Kiltteyden poistamisessa voidaan helposti keikahtaa toiseen ääripäähän, kuten "mesoamisessakin". Kumma kyllä, näistä riskeistä ei jutussa mainittu mitään. Mikä tahansa tapa tai keino on hyvä ja tasapainon etsiminen tapahtuu kantapään kautta?
Jutussa käytetty kuva antaa huonon esimerkin. Kuvassa Peppi on nyrkki pystyssä ja vihainen ilme naamalla. Kuvateksti: "Peppi Pitkätossu on hyvä ihanne." Tyttöjen vahvaan itsetuntoon ja uskaltamiseen - mesoamiseen - kuuluuu siis nyrkit?
"Tytöt on tyttöjä". Tähänkö pyritään, jos halutaan tunkea tytöt poikien muottiin? Toteamus on täynnä välinpitämättömyyttä ja hällä väliä asennetta, myös poikien kohdalla. Näitä "pojat on poikia" makaa mullissa ihan liikaa. Toivoa sopii, ettei heidän seurakseen yksikään tyttö poikien muotin ja "mesoamisen" kautta päädy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti